لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۴۴

خبرهای کوتاه

تظاهرات گسترده در اسرائیل به‌دنبال انتشار ویدئویی از یک گروگان توسط حماس

هِرش گلدبرگ پولین، گروگان ۲۳ ساله اسرائیلی در غزه
هِرش گلدبرگ پولین، گروگان ۲۳ ساله اسرائیلی در غزه

در پی اقدام گروه افراطی حماس در انتشار فیلمی از هِرش گلدبرگ پولین، یک مرد اسرائیلی ۲۳ ساله گروگان در غزه، که در آن یکی از دستان بریده‌شده او قابل مشاهده است، صدها اسرائیلی به خیابان‌های اورشلیم ریختند.

معترضان خواستار موافقت دولت با شرایط حماس برای دستیابی به یک توافق هستند. این تجمعات اعتراضی روز پنجشنبه هم در تل‌آویو ادامه دارد.

هرش گلدبرگ پولین یکی از صدها جوان اسرائیلی شرکت کننده در جشنواره موسیقی نووا در جنوب اسرائیل بود که در حمله اعضای حماس در روز ۱۵ مهر کشته، زخمی یا ربوده شدند.

تنها فیلمی که از هرش تا حال وجود داشت، مربوط به همان روز ربایش بود که او را با دست خون آلود در احاطه شماری از اعضای حماس نشان می‌داد که با خود به سوی غزه می‌بردند. در بیش از ۲۰۰ روز اخیر هیچ نشانه دیگری از او بدست نیامده بود.

هرش در فیلمی که حماس چهارشنبه پنجم اردیبهشت منتشر کرد، نام والدین و دو خواهر و برادر خود را برد و گفت آن‌ها را بسیار دوست دارد و می‌داند که در تلاش برای بازگرداندن او به خانه هستند. وی از دولت اسرائیل نیز خواست موجبات آزادی‌اش و سایر گروگان‌ها را فراهم کند.

والدین هرش در یک ویدیو خطاب به پسرشان گفتند که اگر این فیلم را می‌بیند، از او می‌خواهند طاقت بیاورد و برای بقا بکوشد.

مادر این گروگان که در دوره بحران گروگان‌گیری اسرائیلی‌ها برای آزادی پسرش تلاش وسیعی در جهان کرده، به تازگی از سوی مجله تایم به عنوان یکی از صد زن تأثیرگذار سال انتخاب شده بود.

پدر هرش پنجشنبه به شبکه کان گفت دولت باید هم اکنون معامله با حماس را انجام دهد.

به گزارش شبکه سی‌ان‌ان، دولت آمریکا از وجود این فیلم از روز دوشنبه این هفته آگاه بود.

به گفته شبکه کان اسرائیل، فیلم این گروگان این احتمال را نیز تقویت کرده که «همانند موارد دیگری در جریان عملیات زمینی ارتش اسرائیل در غزه، حماس ممکن است او را اعدام کند».

پلیس اسرائیل شماری از اسرائیلی‌های معترض در جریان تجمع و راه‌پیمایی‌های شبانه در کنار اقامتگاه بنیامین نتانیاهو به ظن زیرپا گذاشتن قانون و ارتکاب خشونت، بازداشت موقت کرد.

تظاهرکنندگان روز پنجشنبه نیز به محل برگزاری کابینه جنگ اسرائیل در تل‌آویو رفته و خواهان آن شدند که ارتش به جای آغاز عملیات زمینی در رفح، ابتدا توافق تبادل گروگان‌ها با زندانیان امنیتی فلسطینی را انجام دهد.

به گزارش کان، رئیس ستاد ارتش این کشور پنجشنبه با شماری از خانواده‌های گروگان‌ها دیداری کم سابقه انجام داد.

موساد در بیانیه روزهای گذشته خود اعلام کرده بود حماس تمامی کوشش‌ها برای تنظیم توافق را در جریان مذاکرات اخیر دوحه و قاهره ناکام گذاشت. مقامات ارشد آمریکا نیز اظهارات مشابهی بیان کردند.

در حمله حماس به اسرائیل ۲۵۳ اسرائیلی که برخی از آن‌ها تابعیت دوگانه کشورهای غربی را داشتند، ربوده شدند. حدود ۷ هفته پس از آغاز جنگ، در یک معامله ۱۱۰ گروگان اسرائیلی و چند کارگر تایلندی آزاد شدند.

اسرائیل ارزیابی می‌کند که شماری از ۱۳۳ گروگان باقی‌مانده کشته شده باشند اما معتقد است که هنوز از راهکار نظامی می‌تواند بر حماس برای قبول یک معامله فشار وارد کند.

وبسایت اکسیوس و شبکه کان اسرائیل گزارش دادند ارتش دو تیپ از نیروهای ذخیره خود را برای عملیات زمینی در رفح، به مرز غزه فراخوانده و انتظار می‌رود این عملیات بسیار زود آغاز شود.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

دادگاه انقلاب محمود مهرابی، زندانی سیاسی، را به اعدام محکوم کرد

تصویر منتشر شده از محمود مهرابی در شبکه‌های اجتماعی
تصویر منتشر شده از محمود مهرابی در شبکه‌های اجتماعی

وکیل محمود مهرابی، معترضی که در فضای مجازی فعالیت می‌کرد و در حبس است، خبر داد که موکلش توسط دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شده‌ است.

بابک فارسانی روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت در شبکه ایکس (توئیتر سابق) نوشت که این حکم، بدون پیوست از جانب شعبه ۵ دادگاه انقلاب اصفهان با اتهام «افساد فی الارض» صادر شده و همکار او با حضور در شعبه و مطالعه پرونده از مفاد آن باخبر شده است.

آقای فارسانی ابراز امیدواری کرده که دیوان عالی کشور «ایرادهای جدی» این رای را با اعتراض مورد توجه قرار دهد.

همزمان خواهر محمود مهرابی با انتشار ویدئویی اعلام کرده که حکم اعدام برادرش روز یکشنبه به‌صورت شفاهی به او اعلام شده است. او از مردم خواسته که صدای برادرش و همه زندانیان سیاسی باشند.

درباره جزئیات پرونده آقای مهرابی اطلاعات زیادی منتشر نشده است اما کانال تلگرام «کانون مدافعان حقوق بشر» اتهام آقای مهرابی را «افساد فی‌الارض از طریق ارتکاب گسترده نشر اکاذیب در صفحه اینستاگرامی، تبلیغ علیه نظام، تحریک نیروهای نظامی و انتظامی به عدم اجرای وظیفه، تحریک مردم به جنگ و کشتار، توهین به بنیانگذار و رهبر جمهوری اسلامی» عنوان کرده است.

خرداد ماه ۱۴۰۲، حساب ایکسِ «دادبان»، که به بازداشت شدگان و کنشگران مشاوره و آموزش حقوقی می‌دهد، خبر داد که محمود مهرابی به دلیل فعالیت در فضای مجازی به «افساد فی‌الارض» متهم شده است.

آقای مهرابی بهمن ماه ۱۴۰۱ بازداشت شد و به زندان دستگرد اصفهان منتقل شد.

این زندانی سیاسی، فروردین ۱۴۰۲ به قید وثیقه آزاد شد، اما پس از چند ساعت، بار دیگر با حمله ماموران اطلاعات سپاه اصفهان به منزل پدری‌اش در مبارکه اصفهان بازداشت شد.

کنسرت «۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفری» مدونا در برزیل برگزار شد

بیش از یک و نیم میلیون نفر در گرمای هوای ساحل کوپاکابانای ریودوژانیرو در کشور برزیل گردهم آمدند تا در کنسرت رایگان مدونا، ستاره پاپ، به رقص و پایکوبی بپردازند.

بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز، تخمین زده می‌شود که در این بلوار شنی اطراف ساحل معروف ریودوژانیرو، دست‌کم یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر برای این کنسرت که «سلبریشن»‌، یا همان «جشن» نام داشت، حاضر بودند.

بسیاری از آنها ساعت‌ها یا حتی روزها برای یافتن یک مکان خوب در این ساحل حضور داشتند. در حالی که طرفداران ثروتمندتر در ده‌ها قایق موتوری و بادی در نزدیکی ساحل لنگر انداخته ‌بودند وبسیاری از تماشاچیان از آپارتمان‌های اطراف شاهد این کنسرت عظیم بودند.

در آسمان نیز پهپادها و بالگردها در پرواز بودند تا از این مراسم تاریخی تصویربرداری کنند.

مدونای ۶۵ ساله رو به جمعیتی که توسط آتش‌نشان‌ها با آب خنک می‌شدند تا ازدحام و گرمای هوا را تحمل کنند گفت:‌ «اینجا در زیباترین جای جهان هستیم.»

او به منظره اقیانوس، کوه‌ها، و مجسمه «مسیح نجات‌دهنده» اشاره کرد و اضافه کرد: «این مکان جادویی است.»

او سپس برای دو ساعت به اجرای آهنگ‌هایی چون «‌خودت را بیان کن» ‌و «‌مانند یک نمازگزار»‌ پرداخت تا تور مشهور خود را که از اواخر سال گذشته میلادی آغاز شده بود در برزیل به پایان برساند.

به گفته پلیس این شهر بیش از سه هزار افسر پلیس در اطراف منطقه کنسرت مستقر شدند تا بتوانند امنیت این مراسم را مانند آنچه در جشن‌های سال نو دراین شهر رخ می‌دهد، کنترل کنند.

به گفته مقامات ایالتی، آنها برای اجرای این کنسرت ۳.۹ میلیون دلار هزینه کرده بودند. این در حالی است که بقیه هزینه‌ها توسط حامیان مالی خصوصی تامین شد.

گسترش تعطیلی مغازه‌ها و «اعتصاب» طلافروشان به شهرهای مختلف ایران

تعطیلی طلافروشی‌ها در بازار طالقانی شیراز
تعطیلی طلافروشی‌ها در بازار طالقانی شیراز

گزارش‌ها و تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از گسترش اعتراض و اعتصاب طلافروشان به چند شهر ایران حکایت دارد.

روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ماه ویدیوها و تصاویری منتشر شده است که نشان می‌دهد طلافروشان چندین شهر ایران به اعتصاب کسبه این صنف پیوسته‌ و مغازه‌های خود را تعطیل کرده‌اند.

شماری از طلافروشان در بازار تهران، از روز یکشنبه نهم اردیبهشت ماه در اعتراض به مصوبه مالیاتی مجلس شورای اسلامی و فعالیت دوباره «سامانه جامع تجارت» دست به اعتصاب زدند و مغازه‌هایشان را تعطیل کردند.

در روزهای بعد طلافروشان در بازار تبریز، همدان و اصفهان نیز به این اعتصاب پیوستند.

فعالیت دوباره «سامانه جامع تجارت» و طرح «مالیات بر عایدی سرمایه» مهمترین دلیل اعتصاب صنف طلافروشان است که حالا به نظر می‌رسد به اعتصابی سراسری تبدیل شده است.

دولت ابراهیم رئیسی ادعا می‌کند «سامانه جامع تجارت» برای تسهیل دسترسی تجار و بازرگانان به اطلاعات تجارت داخلی و نیز امکان نظارت و سامان‌بخشی به بخش‌های مختلف بازار خرید و فروش و بازرگانی طراحی شده است.

اما حالا از تمام تولیدکنندگان و فروشندگان عمده و خرده طلا و جواهر خواسته شده معاملات خود را در این سامانه ثبت کنند؛ موضوعی که نگرانی بازاریان در این صنف را به دنبال داشته است.

از سوی دیگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی دو ماده طرح «مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی» یا همان «مالیات بر عایدی سرمایه» را برای تأمین نظر شورای نگهبان اصلاح کردند که به موج اعتراض‌های صنف طلافروشان دامن زد.

این اعتراض‌ها که با تعطیلی مغازه طلا فروشان در برخی شهرها از هفته پیش آغاز شده بود، در روز یکشنبه نیز در شهرهای شیراز، یزد، تهران، اصفهان، مشهد، تبریز، همدان، ارومیه، زنجان، قم و اردبیل ادامه یافت.

در این روز بازاریان بندرعباس نیز دراعتراض به افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده دست به برگزاری تجمع زدند.

بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۳ کل کشور، از ابتدای سال جاری، نرخ مالیات بر ارزش افزوده از ۹ درصد به ۱۰ درصد افزایش یافت.

برخی کارشناسان می‌گویند افزایش مالیات بر ارزش افزوده چون قرار است از جیب مصرف کننده برود به معنی تورم و افزایش قیمت است.

بر اساس گزارشی که بانک مرکزی ایران به تازگی درباره محاسبه تادیه بدهی و مهریه منتشر کرده، نرخ تورم سال ۱۴۰۲ بالای ۵۲ درصد بوده است.

وزارت خارجه اوکراین از یک سخنگوی هوش مصنوعی رونمایی کرد

سخنگوی تولیدشده توسط هوش مصنوعی به نام «ویکتوریا شی»
سخنگوی تولیدشده توسط هوش مصنوعی به نام «ویکتوریا شی»

اوکراین روز چهارشنبه یک سخنگوی تولیدشده توسط هوش مصنوعی به نام «ویکتوریا شی» را معرفی کرد که قرار است از این پس بیانیه‌های رسمی را از طرف وزارت خارجه این کشور صادر کند.

وزارت امور خارجه اوکراین اعلام کرد که «برای اولین بار در تاریخ» از یک سخنگوی دیجیتال برای خواندن بیانیه‌های خود استفاده خواهد کرد اما افزود که متن بیانیه «همچنان توسط انسان‌ها نوشته می‌شود.»

«ویکتوریا شی» در مصاحبه با رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد گفت که فعالیت او «باعث می‌شود زمان بیشتری برای دیپلمات‌های انسانی فراهم شود تا خسته نشوند و کارهای مهم‌تری انجام دهند.»

او در پاسخ به پرسش خبرنگار رادیو اروپای آزاد که «چه کاری می‌توانی انجام دهی که انسان نمی‌تواند؟» گفت: «می‌توانم بدون نیاز به خوابیدن کار کنم که در زمان جنگ بسیار مفید است. من همچنین به بیش از ۳۰ زبان از رایج‌ترین زبان‌ها مسلط هستم، که کمتر سخنگویی چنین توانی را دارد. دائماً در حال یادگیری زبان‌های جدید هم هستم. و موضوع دیگر این‌که، من همیشه صبح‌ها ظاهری خوب دارم، زیرا شب‌ها تا دیروقت بیرون نمی‌روم.»

این سخنگوی مجازی افزود که «اگر می‌خواهیم در جنگ پیروز شویم، باید یک گام از نظر فناوری جلوتر باشیم.»

این سخنگو که کت و شلوار تیره بر تن دارد و قرار است در بخش خدمات کنسولی وزارت خارجه اوکراین فعالیت کند، در یک ویدئوی معرفی در شبکه‌های اجتماعی، خود را با عنوان «ویکتوریا شی»، یک «شخصیت دیجیتال» معرفی می‌کند. این شخصیت هنگام صحبت حرکات دست و سر خود را تکان می‌دهد.

ظاهر و صدای «ویکتوریا شی» از روی یک شخص واقعی به نام «روزالی نومبره» الگوبرداری شده است. روزالی نومبره، خواننده و شرکت‌کننده سابق در نسخه اوکراینی برنامه تلویزیونی «بچلر» (The Bachelor) است.

روزالی نومبره در شهر دونِتسک اوکراین که اکنون تحت کنترل روسیه است، به دنیا آمده است. حساب اینستاگرام او که ۵۴ هزار دنبال‌کننده دارد، بیشتر به بحث دربارهٔ کلیشه‌های مربوط به اوکراینی‌های چندنژادی یا روس‌زبان می‌پردازد.

وزارت خارجه اوکراین اعلام کرد که خانم نومبره بدون دریافت هزینه در این پروژه شرکت کرده است و تأکید کرد که شی و نومبره «دو شخص متفاوت» هستند و فقط شخصیت هوش مصنوعی بیانیه‌های رسمی را ارائه می‌دهد.

برای جلوگیری از جعل بیانیه‌ها، هر ویدئوی پخش بیانیه با یک کد کیوآر همراه خواهد بود که استفاده از آن به نسخه‌های متنی خود این بیانیه در وب‌سایت رسمی وزارتخانه می‌رسد.

اوکراین در جبهه جنگ، نسبت به روسیه از نیروی نظامی کمتری برخوردار است، اما در ماه‌های اخیر گزارش‌هایی متعددی حاکی است که این کشور برای جبران این مسئله، به استفاده هرچه بیشتر از هوش مصنوعی در زمینه‌هایی چون هدف‌گیری دقیق‌تر اهداف نظامی و افشای راه‌های دور زدن تحریم‌های جهانی علیه روسیه روی آورده است.

با استفاده از رادیو اروپای آزاد، گاردین، ایکانامیست؛ پ.پ / ف.دو

انتقاد خواهر زندانی فرانسوی در ایران از سخت‌تر شدن وضعیت او دو سال پس از بازداشت

سسیل کوهلر در کنار خواهرش، نوئمی
سسیل کوهلر در کنار خواهرش، نوئمی

در آستانه دومین سالگرد بازداشت سسیل کوهلر معلم و فعال صنفی فرانسوی و ژاک پاریس، شریک زندگی‌ او، در ایران، خانواده و نزدیکان خانم کوهلر برنامه‌هایی را در شهر زادگاهش در شرق فرانسه تدارک دیده‌اند.

در اردیبهشت ۱۴۰۱، تلویزیون ایران در گزارشی منسوب به وزارت اطلاعات، از بازداشت این دو فرانسوی خبر داد و آنان را به «ارتباط‌گیری» با فعالان معلم و کارگر متهم کرد.

این دو هنگامی که قصد داشتند از ایران به فرانسه بازگردند به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شدند.

سخنگوی قوه قضائیه اتهام رسمی این دو فرانسوی بازداشت‌شده را «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی کشور» عنوان کرده است.

در آستانه دومین سالگرد بازداشت این دو شهروند فرانسوی، خواهر سسیل کوهلر به رسانه‌های فرانسه گفته که این دو سال، یک «رنج دائمی» بوده و اکنون نیز خانواده تقریبا هیچ نشانه‌ای از پیشرفت در پرونده این زندانی سیاسی نمی‌بینند.

نوئمی کوهلر درباره تماس‌های خواهرش از زندان با خانواده‌اش در فرانسه گفته است: «آخرین باری که با او تماس داشتیم روز سیزدهم آوریل بود. او توانست به مادرم زنگ بزند برای سه چهار دقیقه. مثل معمول یک تماس خیلی خیلی کوتاه بود. و در واقع این تماس فقط یک نشانه از زنده بودن او بود، نه ارتباطی واقعی.»

خواهر کوهلر افزود: «او مقاومت می‌کند اما ما نشانه‌هایی واقعا نگران‌کننده حس می‌کنیم و حس می کنیم که شرایط برای او واقعا سخت شده است.»

در شهر زادگاه این زندانی سیاسی در شرق فرانسه از روز شنبه برنامه‌ها و کنسرت‌هایی برای جلب توجه به وضعیت او برگزار شده است.

نوئمی کوهلر درباره این برنامه ها گفته است: «هدف از این کار برگزاری یک برنامه حمایتی بود که و گذراندن لحظاتی شاعرانه تر و حتی خوشبینانه تر از تجمع های قبلی که ما عادت داشتیم در حمایت از او برگزار کنیم. زیرا سسیل کسی است که زندگی، رقص و موسیقی را دوست دارد و ما امیدواریم که با این برنامه، بتوانیم همه امواج خوبی را که او به آنها نیاز دارد برایش بفرستیم.»

جمهوری اسلامی متهم است که با بازداشت اتباع خارجی یا شهروندان دوتابعیتی در پی فشار بر دولت‌های غربی در جهت برآورده کردن خواسته‌ها و مطالبات خود است.

نهادهای حقوق بشری و زندانیان پیشین این سیاست را با عنوان «دیپلماسی گروگان گیری» توسط جمهوری اسلامی محکوم کرده‌اند.

آخرین شهروندان فرانسوی آزادشده از زندان‌های ایران بنجامین بری‌یر و برنار فیلان بودند که اردیبهشت سال گذشته در حالی که از نظر جسمی و روحی ضعیف شده بودند، از زندان‌های جمهوری اسلامی آزاد شدند.

علاوه بر سسیل کوهلر و ژاک پاریس، لویی آرنو و فردی دیگر که هویتش اعلام نشده، دو شهروند دیگر فرانسوی هستند که در ایران زندانی‌اند و هیچ مشخص نیست که آنان چه زمانی و احتمالا تحت مبادله با چه کسانی آزاد خواهند شد.

وزیر اسرائیلی حمله تلافی‌جویانه به ایران از طرف اسرائیل را تأیید کرد

لاشه موشک شلیک شده توسط ایران در نزدیکی بحرالمیت
لاشه موشک شلیک شده توسط ایران در نزدیکی بحرالمیت

سه هفته بعد از حمله منتسب به اسرائیل علیه پایگاه نیروی هوایی اصفهان به تلافی حمله بی‌سابقه نظامی مستقیم جمهوری اسلامی، یک وزیر دولت اسرائیل به طور تلویحی مسئولیت این کشور در این حمله را تأیید کرد.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، میری رِگِو، وزیر راه‌ و ترابری و هم‌حزبی بنیامین نتانیاهو در حزب حاکم لیکود، شنبه‌شب، ۱۵ اردیبهشت، در گفت‌وگوی زنده با شبکه ۱۴ تلویزیون اسرائیل که حامی دولت است، تأیید کرد که اسرائیل در پاسخ به حمله ایران به اسرائیل، در ایران اقدام کرد.

جمهوری اسلامی ایران شامگاه ۲۵ فروردین به تلافی حمله اسرائیل به «کنسولگری» جمهوری اسلامی در دمشق که به کشته شدن هفت افسر ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران منجر شد، با صدها فروند پهپاد و موشک‌های بالیستیک و کروز به اسرائیل حمله کرد.

حمله ایران نخستین اقدام مستقیم نظامی جمهوری اسلامی از خاک و آسمان ایران علیه اسرائیل بود، حمله‌ای که تنها به زخمی شدن یک دختربچه از اعراب مسلمان بادیه‌نشین در جنوب اسرائیل منجر شد و آسیب دیگری در میان شهروندان اسرائیلی نداشت.

سخنگوی ارتش اسرائیل تأیید کرد چند موشک بالیستیک «خسارت بسیار جزئی» به پایگاه «نواتیم» وارد کرد. رسانه‌های آمریکایی شمار موشک‌هایی را که در مجموع وارد حریم اسرائیل شد ۹ فروند اعلام کردند.

خانم رگو که سرهنگ بازنشسته و سخنگوی اسبق ارتش نیز هست، در گفت‎‌وگوی شنبه شب با شبکه ۱۴ تلویزیون اسرائیل اظهار داشت: «ابعاد معجزه عظیمی که در آن شب حمله نظامی ایران علیه اسرائیل رخ داد، همچنان در آینده مورد بحث قرار خواهد گرفت و اگر یک موشک اصابت کرده بود، خدا می‌داند چه می‌شد اما با یاری خدا و به لطف فناوری پیشرفته و تصمیمات (درست)، ما پرتابه‌های ایران را رهگیری کردیم.»

او افزود: بعد «ما واکنش نشان دادیم، و پیام (از سوی تهران) دریافت شد، ایرانی‎‌ها فهمیدند که اسرائیل کشوری نیست که با وارد شدن ضربه به خود مدارا کند».

این وزیر اسرائیلی افزود بعد از آن اقدام، حال باید مسئولانه عمل کنیم و عرصه‌هایی را که در آن درگیر نبرد هستیم، مدیریت کرده و ابتدا شهروندان ربوده شده خود را از غزه آزاد کرده و حماس را از بین ببریم».

ساعاتی پس از حمله منتسب به اسرائیل در ایران، ابتدا تالی گوتلیب، یک نماینده مجلس اسرائیل در پستی در فیسبوک نوشت ارتش اسرائیل مردم خود را سرافراز کرده و باید به چنین توان ارتش مفتخر بود.

اما ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل که حزب راستگرای او متحد دولت بنیامین نتانیاهو است، ساعاتی پس از حمله در اصفهان، در پیامی یک کلمه‌ای در شبکه ایکس نوشت: «مترسک». او ظاهرا اقدام اسرائیل در پاسخ به حمله ایران را ضعیف و بی‌اهمیت دانسته بود.

وزیر راه و ترابری اسرائیل در حالی به صراحت از اقدام کشورش در ایران سخن گفت که به گزارش رسانه‌های اسرائیل، دولت بنیامین نتانیاهو به مقامات این کشور دستور داده بود هیچ اظهارنظری در این باره نکنند تا بحران نظامی ایجاد شده میان اسرائیل و ایران فروکش کند.

دولت و حزب لیکود به سخنان خانم رگو واکنش نشان ندادند.

مهدی چمران: بعد از ماه رمضان احساس کردیم باید در پارک لاله ساخت‌وسازی انجام شود

یکی از شهروندان تهرانی نگران قطع درختان کهنسال در پارک لاله تهران. پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت
یکی از شهروندان تهرانی نگران قطع درختان کهنسال در پارک لاله تهران. پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت

درپی تجمع شماری از شهروندان در اعتراض به حصارکشی در پارک لاله تهران، رئیس شورای شهر تهران روز یک‌شنبه توضیحاتی در مورد علت این حصارکشی داد و گفت که این اقدام مربوط به طرح «ساخت مسجد و کتابخانه» در همه پارک‌های بزرگ شهر است.

روز پنج‌شنبه، ۱۳ اردیبهشت، تعدادی از شهروندان تهرانی در اعتراض به حصارکشی و تخریب فضای سبز توسط شهرداری تهران در پارک لاله تجمع کردند و به نوشته شبکه خبری «شرق»، این شهروندان در پرس‌وجو از مدیر پارک و شهرداری منطقه این پاسخ را دریافت کرده‌اند که قرار است در این نقطه از پارک، «فرهنگسرا» ساخته شود و درختان محوطه قطع می‌شوند.

سه روز بعد از این تجمع، مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، در حاشیه جلسه این شورا با بیان این‌که «در دوره سوم طرحی مصوب شد که در بوستان‌هایی با مساحت بیش از یک هکتار مسجد و کتابخانه احداث شود» در مورد بوستان لاله تهران نیز به خبرنگاران گفت که «بعد از جشن ماه رمضان احساس شد که فضاهایی برای چنین طرح‌هایی مورد نیاز است.»

به گزارش خبرگزاری مهر، آقای چمران در مورد مسئله قطع درختان این پارک نیز گفت: «البته طرح باید به شورا ارائه شود و هیئت مورد نظر طرح را مورد بررسی قرار دهد و اگر نیاز بود احداث شود به شرطی که درختی قطع نشود.»

رئیس شورای شهر تهران ادعا کرد: «ما اجازه نخواهیم داد درختی قطع شود، باید منتظر باشیم طرح ارائه شود.»

اظهارات آقای چمران در مورد قطع نکردن درختان در حالی بیان می‌شود که محوطه حصارکشی‌شده در پارک لاله بیش از سه هزار مترمربع است و ویدئوهای مربوط به منطقه حصارکشی‌شده نشان می‌دهد درختان تنومند بسیاری در داخل محوطه حصارکشی‌شده قرار دارد.

سخنان رئیس شورای شهر تهران در مورد این‌که شهرداری قرار است هنوز منتظر ارائه این طرح باشد نیز درحالی بیان شده که به نوشته شبکه خبری «شرق»، روز ۱۳ اردیبهشت تعدادی از شهروندان تهرانی دلیل این حصارکشی و استقرار کانکس را از یکی از نیروهای خدماتی پرسیدند و گفته شد که امشب برق محوطه قطع شده و عملیات ساختمانی آغاز می‌شود.

آقای چمران در مورد این‌که آیا عملیات ساختمانی در این محل آغاز شده یا نه توضیحی نداد.

تأکید مهدی چمران بر مصوبه احداث «مسجد و کتابخانه» در بوستان‌هایی با مساحت بیش از یک هکتار درحالی است که تهران یکی از شهرهایی است که با بیشترین آلودگی هوا دست به گریبان هستند و در سال‌های گذشته بیش از خبر ایجاد فضای سبز، خبر قطع و «جابه‌جا کردن» درختان منتشر شده است.

پیش از این ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، روز ۱۹ اردیبهشت‌ماه، اعلام کرد که دو هزار درخت در راستای اجرای پروژهٔ عمرانی بسیج در منطقهٔ ۱۴ «جابه‌جا» شده‌اند. «در بزرگراه صیاد شیرازی نیز برای ساخت یک زیرگذر تعداد قابل توجهی درخت جابه‌جا شد.»

این اخبار در حالی منتشر می‌شود که پس از طرح ساخت مسجد در پارک قیطریه، انتقادات شدیدی علیه علیرضا زاکانی، شهردار تهران، در فضای رسانه‌ای و مجازی ایران مطرح شده است.

سازمان ملل: شمال نوار غزه هم‌اکنون با «قحطی تمام‌عیار» دست به گریبان است

وضعیت کمبود غذا در رفح، جنوب غزه
وضعیت کمبود غذا در رفح، جنوب غزه

پس از هشدارهای فراوان، مدیر برنامه جهانی غذای سازمان ملل خبر داد که مردم در شمال نوار غزه در حال حاضر با «قحطی تمام‌عیار» دست به گریبان هستند.

سیندی مک‌کین، مدیر آمریکایی برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد، در مصاحبه‌ای که روز یک‌شنبه ۱۶ اردیبهشت منتشر شد به شبکه خبری ان‌بی‌سی گفت: «وحشتناک است، شمال نوار غزه وارد قحطی تمام‌عیار شده و این وضعیت در حال حرکت به سمت جنوب نوار غزه است.»

او بلندپایه‌ترین مقام بین‌المللی است که تاکنون اعلام کرده که غیرنظامیان گرفتار مانده در شمال غزه از مرز قحطی عبور کرده‌اند.

خانم مک‌کین افزود: «آتش‌بس و افزایش بسیار زیاد کمک‌ها از طریق مسیرهای زمینی و دریایی برای مقابله با فاجعه انسانی فزاینده در غزه که جمعیتی ۲.۳ میلیون نفری دارد ضروری است.»

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، اسرائیل که گذرگاه‌های ورود به نوار غزه را کنترل می‌کند هنوز در مورد این اظهارات و وضعیت قحطی در غزه واکنشی نداشته است.

مقام‌های اسرائیلی می‌گویند که اکنون برای ورود غذا و سایر کمک‌های بشردوستانه از طریق گذرگاه‌های زمینی به غزه اجازه صادر کرده‌اند.

با این حال به نوشته آسوشیتدپرس، یک مقام امور بشردوستانه آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده در غزه به این خبرگزاری گفت: «از ماه مارس، شمال غزه، کمک‌های لازم برای جلوگیری از قحطی را دریافت نکرده است.»

از هفت ماه پیش که جنگ ارتش اسرائیل با گروه افراطی حماس در غزه به دنبال حمله غافلگیرانه حماس به خاک اسرائیل آغاز شد، آمریکا بارها بر لزوم گسترش کمک‎‌رسانی به غیرنظامیان غزه تأکید کرده است.

اسرائیل می‌گوید قحطی در غزه در کار نیست و ادعا می‌کند که نیروهای حماس صدها کامیونی را که روزانه از سوی انروا و سایر نهادهای بین‌المللی برای مردم غزه ارسال می‌شود، به کنترل خود درآورده و برای اهداف حماس مصادره می‌کنند.

حماس که از سوی آمریکا و اروپا به عنوان سازمان تروریستی شناخته می‌شود، این اتهام را رد کرده است.

هفته گذشته وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد نیروهای این کشور ساخت یک اسکله دریایی در سواحل غزه را با هدف تسریع در کمک‌رسانی به ساکنان این باریکه آغاز کرده‌اند.

حدود یک هزار سرباز آمریکایی در هماهنگی با قبرس و اسرائیل در اجرای این طرح مشارکت دارند.

در همین حال گزارش‌های متعدد حکایت از آن دارد که خشم مردم در نوار غزه از گروه حماس، به‌دلیل نتایج حملهٔ این گروه به اسرائیل و همچنین مدیریت «فاسد» حماس بر این منطقه، رو به افزایش است.

ده‌ها نماینده دموکرات در آمریکا خواستار فشار بیشتر بایدن بر دولت نتانیاهو شدند

جو بایدن (راست) در سفر به اسرائیل پس از حمله هفتم اکتبر به اسرائیل توسط حماس
جو بایدن (راست) در سفر به اسرائیل پس از حمله هفتم اکتبر به اسرائیل توسط حماس

ده‌ها عضو دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا از رئیس‌جمهور هم‌حزبی خود خواستند اسرائیل را در خصوص عملکردش در جنگ غزه زیر فشار قرار دهد و فروش تسلیحات به این کشور را متوقف کند.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل و خبرگزاری فرانسه، نامه دموکرات‌های کنگره روز جمعه، ۱۴ اردیبهشت، به کاخ سفید تحویل شد اما از واکنش دولت جو بایدن به این درخواست هنوز گزارشی منتشر نشده است.

این گزارش‌ها حاکی است، ۸۸ عضو کنگره در نامه خود نوشتند دولت بایدن باید موضعی محکم‌تر در قبال اسرائیل در پیش گیرد و در صورتی که رفتار جنگی اسرائیل در غزه تغییر نکند، فروش تسلیحات به این کشور متحد آمریکا متوقف شود.

پیشتر هم ده‌ها عضو مجلس نمایندگان آمریکا، از جمله نانسی پلوسی، رئیس پیشین این مجلس و از متحدان جو بایدن، خواستار توقف موقتی ارسال تسلیحات ایالات متحده به اسرائیل شده بودند.

این قانونگذاران آمریکایی از اسرائیل به دلیل «جلوگیری عمدی» از ارسال کمک‌های بشردوستانه در غزه ابراز «نگرانی جدی» کرده و نوشتند این محدودیت‌ها غزه را با یک «فاجعه انسانی بی‌سابقه» روبه‌رو کرده است.

با این حال، امضاکنندگان این نامه تأکید کردند که هر گونه توقف احتمالی در بودجه نظامی در قبال اسرائیل نباید بر تأمین نیازهای سامانه دفاع راکتی گنبد آهنین تأثیر بگذارد.

آن‌ها نوشتند «قویا از ارائه بودجه دفاعی نجات‌بخش به اسرائیل» حمایت می‌کنند.

جو بایدن به دلیل حمایت گسترده خود از اسرائیل از آغاز جنگ غزه با انتقادهای بیشتری در داخل آمریکا روبه‌رو شده، ولی فشارها بر کاخ سفید از زمان گسترش اعتراضات طرفدار فلسطین و ضد دولت اسرائیل در دانشگاه‌های آمریکا تشدید شده است.

این اعتراضات در سه هفته اخیر در صدر اخبار آمریکا قرار گرفته است.

این در حالی است که آمریکا در کارزار انتخابات ریاست‌جمهوری است که قرار است شش ماه دیگر برگزار شود و دموکرات‌ها نگران از دست رفتن قدرت خود هستند. پیشتر پیش‌بینی شده بود که بسیاری از عرب‌‌های آمریکایی از رأی دادن به بایدن خودداری کنند.

هم‌حزبی‌های جو بایدن که عضو کمیته نیروهای مسلح و کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان هستند، در میان امضاکنندگان نامه جدید به کاخ سفید در ارتباط با اسرائیل دیده می‌شوند.

دولت اسرائیل همواره ادعا کرده است که مانعی در ورود کمک‌های امدادی به غزه قائل نشده و کمبودهای موجود نتیجه ناتوانی نهادهای امدادرسانی در توزیع کمک‌ها و مصادره بخشی از سوخت و محموله‌های کمکی به دست نیروهای گروه افراطی حماس در غزه است.

حماس که توسط آمریکا و اروپا همچون اسرائیل گروه تروریستی تلقی می‌شود این اتهام را رد کرده است.

۲۳ استان ایران درگیر «سیل و بارندگی»؛ باران هزاران تن گندم را از بین برد

سازمان مدیریت بحران ایران دیروز اعلام کرد به‌ دلیل تداوم بارش، ستادهای آمادگی بحران در چندین استان‌ تشکیل شده است
سازمان مدیریت بحران ایران دیروز اعلام کرد به‌ دلیل تداوم بارش، ستادهای آمادگی بحران در چندین استان‌ تشکیل شده است

رئیس سازمان امداد و نجات می‌گوید در چهار روز گذشته ۲۳ استان ایران درگیر سیل و بارندگی بودند و برخی شهروندان در این استان‌ها به خدمات امدادی نیاز داشتند.

بابک محمودی روز یک‌شنبه،‌ ۱۶ اردیبهشت‌ماه، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت از روز ۱۲ اردیبهشت تاکنون «امدادگران به ۵۰۲۲ نفر امدادرسانی کردند».

آقای محمودی در ادامه گفت در این میان برخی از شهروندان نیاز به «اسکان اضطراری»، «انتقال به مناطق امن» و «پمپاژ آب» از منازل مسکونی داشتند.

رئیس انجمن صنفی کشاورزان خوزستان نیز روز یک‌شنبه گفت که بر اثر بارندگی و سیل در این استان «۲۰۰ هزار تن گندم آماده برداشت از دست رفته است».

او در ادامه گفت: «در طوفان و بارندگی‌های اخیر، به بیش از صد هزار هکتار از گندم‌زارهای آماده برداشت استان تا ۵۰ درصد خسارت وارد شده است.»

سازمان مدیریت بحران ایران نیز دیروز اعلام کرد به‌ دلیل تداوم بارش، ستاد آمادگی بحران در چندین استان‌ تشکیل شده و نیروهای امدادی در مناطق شمالی، غربی و شمال غرب کشور در حالت آماده‌باش هستند.

حسین ظفری، سخنگوی این سازمان، روز شنبه، ۱۵ اردیبهشت، در تشریح آخرین وضعیت استان‌های سیل‌زده گفت که شب گذشته بارش‌های شدیدی در استان‌های غربی و جنوبی کشور داشتیم، به‌ طوری که در استان خوزستان و شهر دزفول میزان بارش به ۱۲۷ میلیمتر رسید.

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران نیز از گرفتار شدن سه خودرو در گل و لای در بزرگراه خرازی خبر داد.

جلال ملکی روز شنبه به خبرگزاری ایلنا گفت که بارش زیاد «باعث ریزش گل‌ولای و سنگ از کوه‌ها و تپه‌های اطراف معبر شده بود» و یک دستگاه وانت مزدا، یک دستگاه ام‌وی‌ام و یک دستگاه سمند به همین دلیل «به حالت نیمه‌واژگون» درآمده بودند.

کارشناسان هواشناسی کماکان نسبت به تداوم بارش باران، وزش باد، رعد و برق و وقوع سیلاب در مناطق مختلف کشور از جمله در استان خراسان شمالی، قزوین، کاشان هشدار می‌دهند.

اماکن تاریخی شیراز در «روز ملی» این شهر به روی مردم بسته شد

نهادهای تحت نظارت جمهوری اسلامی در برخی از روزهای مهم فرهنگی و بر خلاف رضایت شهروندان از حضور آن‌‌ها در اماکن تاریخی مهم ممانعت به عمل آورده‌اند
نهادهای تحت نظارت جمهوری اسلامی در برخی از روزهای مهم فرهنگی و بر خلاف رضایت شهروندان از حضور آن‌‌ها در اماکن تاریخی مهم ممانعت به عمل آورده‌اند

درِ «همهٔ اماکن تاریخی و فرهنگی» استان فارس در روز ملی شهر شیراز به دلیل همزمانی با سالگرد کشته‌ شدن امام ششم شیعیان (جعفر صادق) به روی مردم بسته ماند.

محمد ثابت اقلیدی، مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس، به خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا گفت روز شنبه، ۱۵ اردیبهشت، مجموعه‌‌های تاریخی چون تخت جمشید، پاسارگاد، کاخ اردشیر، حافظیه و ارگ کریم‌خانی «پذیرای گردشگران و بازدیدکنندگان نخواهند بود».

مدیر کل میراث فرهنگی استان فارس در حالی تنها دو روز پیش از «روز ملی شیراز» این مطالب را مطرح کرد که به نوشته برخی از رسانه‌های داخلی به دلیل تعطیلی چندروزه «گردشگران زیادی» به شیراز رفته بودند.

همزمان مقامات جمهوری اسلامی به دلیل سالگرد کشته‌ شدن امام ششم شیعیان از حضور گردشگران در طاق بستان کرمانشاه نیز جلوگیری کردند.

نهادهای تحت نظارت جمهوری اسلامی در برخی از روزهای مهم فرهنگی و ملی از حضور شهروندان در اماکن تاریخی مهم ممانعت به عمل آورده‌اند. این اقدام بر خلاف رضایت شهروندان و تنها به دلیل همزمانی این روزها با بعضی مناسبت‌های مذهبی انجام می‌شود.

روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی اوایل آبان سال ۱۴۰۱ نیز با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد که مجموعه تاریخی پاسارگاد و تخت جمشید به مدت سه روز تعطیل هستند.

در فروردین‌ماه گذشته هم وزارت کشور به دلیل تقارن سیزده بدر با سالروز کشته‌ شدن امام اول شیعیان اعلام کرد: «همه پارک‌ها، بوستان‌ها و تفرجگاه‌ها در روز ۱۳ فروردین بسته خواهند بود و یک ساعت قبل از اذان مغرب بازگشایی خواهد شد.»

همچنین همه ساله همزمان با آغاز سال نو فشارها در مورد برگزاری عمومی مراسم نوروز در مناطق کُردنشین ایران افزایش می‌یابد.

دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان در گامبیا

دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان
دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان

فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، شنبه ۱۵ اردیبهشت، در حاشیه اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در بانجول پایتخت گامبیا با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی دیدار دیدار و گفتگو کرد.

وزارت خارجه عربستان در بیانیه‌ای اعلام کرد که فیصل بن فرحان و حسین امیرعبداللهیان درباره «روابط دوجانبه و راهکارهای تقویت و گسترش آن در زمینه‌های مختلف را علاوه بر بررسی آخرین تحولات در دو عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی و در راس آن آخرین تحولات اوضاع در نوار غزه» گفتگو و رایزنی کردند.

خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، نیز می‌گوید فیصل بن فرحان در این دیدار بر«استمرار تعامل بین دو کشور ایران و عربستان را برای مقابله» با طرح‌های اسرائیل در منطقه را ضروری دانست.

طبق این گزارش، وزیر خارجه عربستان همچنین به موضع کشورش در «محکومیت حمله اسرائیل به سفارت ایران در دمشق بعنوان مکانی دیپلماتیک اشاره و گفت، «چنین حمله‌ای به هیچ وجه قابل قبول و توجیه نیست.»

در حمله ساختمان اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق ساختمان این کنسولگری کاملا ویران و هفت افسر ارشد سپاه پاسداران کشته شدند که محمدرضا زاهدی، از فرماندهان ارشد نیروی قدس سپاه، ازجملهٔ آن‌ها بود.

ایران در واکنش به این حمله بامداد ۲۶ فروردین در یک اقدام بی‌سابقه با صدها پهپاد و موشک به خاک اسرائیل حمله کرد. اما اسرائیل اعلام کرد که ارتش این کشور با همکاری آمریکا، بریتانیا، فرانسه و اردن ۹۹ درصد موشک‌ها و پهپادهای شلیک‌شده را رهگیری و منهدم کردند.

دیدار وزرای خارجه ایران و مصر

حسین امیرعبداللهیان همچنین در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی در بانجول با سامح شکری، همتای مصری خود دیدار و گفتگو کرد.

به گزارش ایرنا، حسین امیرعبداللهیان در این دیدار از تلاش‌ها و مواضع مصر در قبال جنگ غزه «تشکر و آمادگی ایران را برای ارسال کمک‌های انسانی به غزه مورد تاکید مجدد قرار داد و خواستار مساعدت قاهره در این خصوص شد.»

«یک کشته و سه مجروح» در درگیری مسلحانه در زاهدان

عکسی برگرفته از ویدئو کانال حال‌وش
عکسی برگرفته از ویدئو کانال حال‌وش

خبرگزاری دولتی ایرنا می‌گوید ، در درگیری مسلحانه در شامگاه شنبه ۱۵ اردیبهشت در خیابان کوثر زاهدان یک نفر کشته و سه نفر مجروح شدند.

یک منبع آگاه به این خبرگزاری گفته است: «درگیری در خیابان کوثر زاهدان رخ داد و نیروهای بسیجی برای برقراری آرامش به این منطقه اعزام شدند.»

در همین زمینه، خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران نیز از درگیری در زاهدان و کشته و مجروح شدن چهار تن در این درگیری خبر داد. فارس نوشت٬ این درگیری به «دلیل اختلاف شخصی بین چند تن» روی داد.

کانال تلگرامی حال‌وش هم به نقل منابع مطلع گزارش داد که نیروهای امنیتی و لباس شخصی در خیابان کوثر ۲۷، شهر زاهدان با افراد مسلح ناشناس درگیر شدند و این درگیری دو ساعت ادامه داشت.

هنوز جزییات بیشتری از این درگیری منتشر نشده است.

حال‌وش با این حال می‌گوید پهپاد تجسسی نیز بر فراز شهرستان زاهدان در منطقه که درگیری رخ داده و اطراف آن در حال گشت زنی است.

دو شهر جنوبی استان سیستان و بلوچستان ۱۶ فروردین امسال شاهد درگیری‌های شدیدی بین نیروهای امنیتی و اعضای جیش العدل بود که بیش از ۲۰ کشته برجای گذاشت.

در همین زمینه قرارگاه قدس جنوب شرق نیروی زمینی سپاه پاسداران روز شنبه ۱۵ اردیبهشت از بازداشت «چند نفر» که آنها را «عوامل تأمین و پشتیبانی‌کننده عملیات‌های تروریستی» اخیر استان سیستان و بلوچستان معرفی کرده خبر داد.

در این بیانیه به تعداد بازداشت‌شدگان اشاره‌ای نشده، اما آمده که این افراد در مدرسه دینی «انوارالحرمین» روستای پشامگ راسک بازداشت شدند.

اطلاعیه اضافه کرده که بازداشت‌شدگان در این مدرسه دینی «مخفی» شده بودند و بامداد روز شنبه با «همکاری» مردم منطقه بازداشت شدند.

گروه جیش‌العدل تاکنون بارها با نیروهای سپاه و مرزبانان ایران در استان سیستان و بلوچستان درگیر شده، تعدادی از آن‌ها را گروگان گرفته یا به قتل رسانده است.

این گروه شبه‌نظامی و مخالف حکومت ایران، از سوی دولت ایران و چندین دولت غربی از جمله آمریکا سازمان تروریستی شناخته می‌شود.

آمریکا می‌گوید توافق دفاعی با عربستان بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل ممکن نیست

جیک سالیوان
جیک سالیوان

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید شنبه ۱۵ اردیبهشت گفت٬ موافقت‌نامه امنیتی جدید واشینگتن با ریاض بدون عادی‌سازی روابط عربستان واسرائیل ممکن نیست.

جیک سالیوان در مصاحبه‌ای با فاینشنال تایمز تصریح کرد که نمی‌توان یک بخش از طرح دولت بایدن برای این منطقه را جدا اجرا کرد.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید در همین حال گزارش‌ها مبنی بر اینکه در صورت امتناع اسرائیل از دادن امتیاز به فلسطینیان، توافق دوجانبه بین آمریکا و عربستان بررسی خواهد شد را رد کرد.

آقای سالیوان گفت: «چشم انداز یکپارچه بر مبنای تفاهم دوجانبه بین ایالات متحده و عربستان سعودی همراه با عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی است، و همزمان باید گام‌های معنی دار به نفع مردم فلسطین برداشته بشود.»

مشاور امنیت ملی کاخ سفید تصریح کرد: «همه این‌ها باید با هم باشند و شما نمی‌توانید یک بخش از آن را از بقیه جدا کنید.»

خبرگزاری بلومبرگ چهارشنبه از افزایش سرعت مذاکرات میان آمریکا و عربستان سعودی در دوره اخیر و نزدیک بودن دو کشور به دستیابی به یک «توافق امنیتی» خبر داده بود.

بلومبرگ نوشت در حالی که توافق پیشین آمریکا با عربستان با هدف انزوای جمهوری اسلامی ایران در دست تنظیم بود، هدف از نسخه جدید فشار بر اسرائیل است.

بلومبرگ به نقل از منابع آگاه نوشته بود، آمریکا و عربستان قصد دارند به بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، پیشنهادی بر این اساس بدهند که به عنوان بخشی از توافق عادی‌سازی به توافق مشترک واشینگتن-ریاض بپیوندد یا از آن عقب بماند.

هاآرتص نیز ۱۳ اردیبهشت نوشت عربستان و آمریکا قصد دارند با «دور زدن» اسرائیل منافع خود را تأمین کنند.

به نوشته این روزنامه اسرائیلی، ریاض و واشینگتن نگران هستند که طرف سوم توافق به دلیل ملاحظات سیاسی، منافع امنیتی آن‌ها را به خطر بیندازد، و از این روی، طرح جایگزین را بدون شرط عادی‌سازی رابطه عربستان با اسرائیل تنظیم می‌کنند.

روزنامه بریتانیایی گاردین نیز ۱۲ اردیبهشت نوشته بود در نبود آتش‌بس در جنگ ارتش اسرائیل با گروه افراطی حماس در غزه و نظر به ادامه مخالفت بنیامین نتانیاهو با احتمال تشکیل کشوری مستقل برای فلسطینیان، عربستان به آمریکا فشار آورده تا «طرح ب» (راه جایگزین) را برای معامله کلیدی امنیتی آمریکایی-سعودی عملی کند.

به نوشته گاردین، در یک پیمان دفاعی دو جانبه، آمریکا از جمله متعهد خواهد شد در این زمینه‌ها به عربستان کمک کند: ایجاد صنعت انرژی هسته‌ای برای مصارف مسالمت‎‌آمیز که فاقد غنی‌سازی اورانیوم باشد، هوش مصنوعی و سایر فناوری‌های نوظهور.

انتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، که این هفته در نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض شرکت و بر سر راهکار پایان جنگ غزه با سران منطقه گفتگو کرد، گفت که توافق بین اسرائیل و عربستان برای عادی‌سازی رابطه «به طور بالقوه به تکمیل نزدیک است».

روسیه روسای جمهور فعلی و سابق اوکراین را در فهرست افراد «تحت تعقیب» قرار داد

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در بازدید از جبهه جنگ با روسیه در منطقه خارکیف
ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در بازدید از جبهه جنگ با روسیه در منطقه خارکیف

وزارت کشور روسیه با باز کردن «پرونده جنایی» علیه رئیس‌جمهور کنونی و سابق اوکراین، آنها را در فهرست افراد تحت تعقیب قرار داد.

این وزارتخانه دقیقا مشخص نکرده اتهامات در «پرونده جنایی» علیه ولودیمیر زلنسکی و پترو پوروشنکو رؤسای جمهور کنونی و پیشین اوکراین چیست.

پورشنکو از سال ۲۰۱۴، زمانی که روسیه منطقه کریمه اوکراین را اشغال و ضمیمه خاک خود کرد، تا سال ۲۰۱۹ رئیس‌جمهور اوکراین بود و دوباره می‌خواهد در انتخابات ریاست‌جمهوری اوکراین شرکت کند.

روسیه در سال ۲۰۲۲ و در دوران ریاست‌جمهوری ولودیمیر زلنسکی نیز با تهاجم نظامی به اوکراین، مناطقی از شرق این کشور را اشغال کرد.

قرار تعقیب کرملین علیه پورشنکو و زلنسکی در حالی است که ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه اسفند ۱۴۰۱ از طرف دادگاه لاهه به اتهام «جنایات جنگی» در اوکراین در فهرست افراد تحت تعقیب قرار گرفت و برای او حکم جلب صادر شد.

در بیانیه دیوان لاهه آمده است که «پوتین به ارتکاب جنایات جنگی، به طور مشخص تبعید غیرقانونی جمعیت اوکراین (کودکان) و انتقال غیرقانونی جمعیت (کودکان) از مناطق اشغالی اوکراین به فدراسیون روسیه متهم است».

روسیه نیز در واکنش به این اقدام دادگاه لاهه، قرار تعقیب علیه دادستان دیوان کیفری بین‌المللی صادر کرده است.

وزارت خارجه اوکراین در واکنش به قرار گرفتن نام پورشنکو و زلنسکی در فهرست افراد تحت تعقیب روسیه گفته است اقدام جدید کرملین نشان می‌دهد این کشور تا چه حد در جنگ مأیوس شده است.

این بیانیه همچنین به حکم بازداشت ولادیمیر پوتین در دادگاه لاهه اشاره کرده و گفته است به رغم اطلاعیه‌های «بی‌ارزش» کرملین، حکم دادگاه لاهه علیه پوتین در ۱۲۳ کشور لازم‌الاجرا است.

روسیه فوریه امسال نیز برای نخست‌وزیر استونی، وزیر فرهنگ لیتوانی و برخی اعضای سابق پارلمان لتونی به خاطر آنچه «تخریب آثار دوران اتحادیه جماهیر شوروی» خواند، حکم تعقیب صادر کرد.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG